Osso buco oz. goveji bočnik spada med kose mesa, ki se ne znajdejo prav pogosto na našem jedilniku. Nekateri bi ga označili kot črno ovco, drugi pa za »Rolls-Royce« pri izbiri teletine ali govedine. Zakaj takšna razdvojenost? Poizkusite in preverite zase, mi ga enostavno obožujemo!
Sestavine:
- 4 kosi telečje krače oz. bočnika Ekodar (narezani za osso buco)
- Sol
- 200g čebule
- 100g korenčka
- 100g zelene
- 2dl rdečega vina
- 2dl pelatov
- 2dl jušne osnove
- 1 kocka temne čokolade
- 2 žlici balzamičnega kisa
- 75g masla
- 2 srednje veliki kolerabi
Koraki:
- Bočnike pogumno posoli ter popeči do zlato rjave barve na maslu ali olju.
- Popečene bočnike preloži iz ponve v pekač.
- Na ponvi, kjer so se pekli bočniki, popeči na grobo sesekljano čebulo, zeleno in korenček.
- Dodaj strok sesekljanega česna, da zadiši ter zalij z deci ali dva rdečega vina.
- Kuhaj nadaljnih 5 minut, da se vino zreducira do polovice.
- Zelenjavo preloži v pekač z bočniki.
- V pekač dodaj 2dl kvalitetnih pelatov ter 2dl jušne osnove, da je meso popolnoma prekrito. Po potrebi dodaj nekoliko več jušne osnove ali vode.
- Pekač postavi v pečico segreto na 145 stopinj za približno 3 ure.
- Bočnike odstrani iz pekača, zelenjavo pa s cedilom loči od omake.
- Omako pokuhaj, da se nekoliko zgosti, tej pa dodaj po okusu nekaj črne čokolade ter balzamičnega kisa. Na koncu v omako vmešaj tudi nekaj masla.
- Bočnike pogrej v čokoladni omaki ter serviraj s pirejem iz kolerabe.
Podroben recept z videoposnetkom priprave si oglej na malakuhna.si