Jesensko-zimska klasika, ki sem jo doma skuhala, takoj ko sem v Domu Pristava poskusila njihov odlični ajmoht z vasršpoclni!
Porabim: telečje kocke Ekodar, zelenjavo Mrtnač, ostro moko Kolenko, krasno zeliščno sol Majnika premium (ki jo kupim v Mesnici in delikatesi Šavs sredi Kranja) in maslo ghee Podjed.
Za 8 – 10 oseb:
1 kg telečjih kock
3 rdeči korenčki
2 rumena korenčka
1 srednje velik por
2 – 3 čebule
4 paradižniki
žlica masla ghee
zeliščna sol
poper
Žličniki:
2 jajci
ostra moka
ščepec soli
Priprava
-
Na maslu ghee prepražimo na tanke kolute narezan por in čebulo, narezano na drobno. Pražimo na majhnem ognju, vmes večkrat premešamo.
-
Zatem dodamo strt česen. Pomešamo, počakamo, da zadiši, in dodamo telečje kocke.
-
Pomešamo in pražimo toliko časa, da meso spremeni barvo (postane sivo). Dodamo zeliščno sol, poper in paradižnik, ki smo ga pretlačili s paličnim mešalnikom.
-
Zalijemo z vodo in dodam še korenje, olupljeno in na drobno narezano.
-
Zavremo, zmanjšamo ogenj, da le rahlo brbota, in pokrito kuhamo eno uro.
-
Preden postrežemo, vkuhamo še žličnike, ki jih pripravimo tako, da v skledici razžvrkljamo jajca, dodamo ščepec soli in toliko ostre moke, da dobimo primerno gosto zmes. Ta naj bo tako gosta, da ko skledico nekoliko nagnemo, zmes le počasi polzi proti robu sklede.
-
V vrelo vodo pomočimo žličko, z njo zajamemo malo zmesi, ki jo odložimo v ajmoht. Postopek ponavljamo toliko časa, da porabimo vso zmes.
-
Kuhamo še 20 minut, da so žličniki nared. Poskusimo, po potrebi dosolimo ali dodamo poper, in postrežemo.
Več receptov Špeline shrambe najdeš tukaj.