Kottbullar so švedske mesne kroglice, ki so tam zelo popularne in razširjene, še najbližje k nam pa jih je prinesla njihova Ikea. Med nalaganjem omar in podobnih stvari postaneš res lačen, in ko v Celovcu napišejo da je all you can eat, so le še bolj mamljive. Postrežejo jih polite z omako in z brusničnim džemom. So čisto mini polpetke, malo večje frnikole. Sicer jih prodajajo tudi zamrznjene, jaz sem se jih že nekajkrat lotila doma in so zelooo fine. V nasprotju z navadnimi mesnimi polpetami so te brez kruha, z malo drugačnimi začimbami, a vseeno rahle in puhaste.
Za razliko od švedskih, Sama uporabim lokalno meso ekološko vzgojenega goveda Ekodar.
Švedske mesne kroglice v omaki- Kottbullar
- 500g govejega mletega mesa
- 1 čebula
- velika žlica skute
- 1 jajce
- sol
- malo muškatnega oreščka
- malo pimenta
- malo belega popra
- 1 dl goveje juhe
- 1 velika žlica kisle smetane
Na drobno nakockano čebulo popražimo in ohladimo ter dodamo masi za polpetke. Segrejemo ponev, nanjo vlijemo par žlic olja in delamo kroglice. Sproti jih mečemo na ponev in dobro zapečemo iz vseh strani. Obračamo jih šele po tem, ko porjavijo na eni strani. Najboljše je ponev kar pretresati, ko enkrat zakrknejo. Šele nato jih pomešamo in pečemo da so rjave iz vseh strani. Spodlijemo z juho in zapremo pokrovko za 10 minut. Dodamo žlico smetane in vremo brez pokrovke, dokler omaka ne dobi želene gostote.
Dober tek! (v švedščini žal ne znam, sicer sem se jim pa tako ali tako izneverila s tem da nisem dodala še namočenega kruha)