Makaronflajš
To omako iz mletega mesa in paradižnikov lahko uporabimo na različne načine. Dodamo jo testeninam, iz nje sestavimo lazanjo ali pripravimo nekakšno pastirsko pito – omako torej skrijemo pod pokrov pire krompirja in zapečemo v pečici.
Za to enostavno omako, poleg paradižnikove omake in zelenjave, uporabimo še mleto eko goveje meso Ekodar.
Za 8 – 10 oseb:
3 srednje velike čebule
4 stroki česna
0,5 l paradižnikove mezge
1 žlica blage mlete rdeče paprike
malo maščobe
sol, poper
Priprava
-
Na maščobi prepražimo na drobno nasekljano čebulo. Solimo in med mešanjem pražimo, da se zlato obarva.
-
Nato dodamo strt česen in med mešanjem pražimo toliko časa, da zadiši – le kako minuto.
-
Zatem dodamo mleto meso. Mešamo in pražimo, da izpari vsa tekočina in se meso malo zapeče.
-
Posujemo z rdečo papriko, popramo ter zalijemo s paradižnikovo mezgo. Dodamo še deciliter ali dva vode, pomešamo in zavremo.
-
Zmanjšamo ogenj, da jed le malo brbota. Pokrijemo in kuhamo 1,5 ure. Vmes nekajkrat pomešamo.
-
Poskusimo in če je treba, popravimo s poprom oziroma soljo.
Je nastalo preveč omake? Nič hudega – mesno omako ohladimo, preložimo v posodice ali plastične vrečke in shranimo v zmrzovalnik.
Več receptov Špeline shrambe najdeš tukaj