Z njimi klasično postrežejo metino jogurtovo omako in pita kruh. In spet je tu Jamie, ki sploščeno testo vneto meče na rešetke žara ali vročo ponev. Te kruhke je tako enostavno narediti, da se mi še na poti iz službe ne da ustaviti v pekarni, da bi kupila lepinjo. In tudi doživetje je enostavno drugačno.
Kofte lahko naredite iz mlete jagnjetine ali govedine. Sama sem se odločila za slednjo, saj jo je dosti enostavneje dobiti in jagenjčka porabim za kaj drugega. Čeprav se moram enkrat spomniti in prositi mesarja za konce jagenjčka primerne za mletje. Tele kofte so iz mlete govedine ekološko vzrejene govedi Ekodar, ki je zelo nemastna. Če želite bolj mastne, dodajte kakšen mlet masten konec. Vendar meni prav paše, da se dobi še takšno mleto meso. Niti za žar nato kroglic nisem mastila, tako da so bile prav lahek poletni obrok.
Jaz sem recept malo poenostavila in sem vse sestavine, ki se dodajo mesu, sesekljala v multipraktiku, sicer česen strejo s soljo. Zanimivo mi je, da v veliko receptih piše flatleaf parsley, kar je neskodrani peteršilj. Hvalabogu, da je še nekdo mnenja, da kodrolistni peteršilj sploh nima okusa. Oziroma jaz še nisem naletela na takega, ki bi bil za kaj drugega kot za okras. Količine začimb morate malo prilagoditi svojemu okusu, če niste vajeni močnih, kot sta koriander in kumin. Moj koriander je iz Šri-Lanke, zaradi česar je najbrž še hujši. Nisem ravno oboževalec te začimbe, vendar če je v receptu, mora biti! Zmlela sem ga v kavnem mlinčku.
Aja, cvetača na sliki je pač pečena prerezana cvetača. 40 minut v žaru, preko metina ali curry omakica in ne rabiš nič drugega.
Orientalske mesne kroglice
Za 2 osebi oz 20 kroglic:
- 1 paketek oz 400g ekološke mlete govedine Ekodar
- 1 čebulica
- 4 stroki česna
- šopek svežega peteršilja
- ščepec kumina
- ščepec pimenta
- ščepec koriandra
- ščepec cimeta
- ščepec kajenskega popra
- sol
- poper
- 2 cm odsek ingverjeve korenine
Omaka:
- 1 dl gostega jogurta
- 5 sesekljanih listov sveže mete
- pol žličke suhega česna
- žlička limoninega soka
- sol
Ali:
- 1 žlica curry paste (zelena, rumena ali rdeča)
- 1 dl jogurta
- 1 žlica majoneze
4 pita kruhki:
- 250g moke oz po potrebi več
- 250ml jogurta
- pol žličke pecilnega praška
- ščepec soli
Vse sestavine za kroglice, razen mesa, zmešamo v multipraktiku. Naj ne bodo pasirane v kašo, ampak naj bodo drobci še vidni. Nato zmešamo z mesom in gnetemo kakšno minuto. Po okusu dodajamo začimbe. Naredimo kroglice in jih damo v hladilnik za pol ure. Nato jih nanizamo na palčke za ražnjiče. Če imamo lesene, jih pol ure namakamo v vodi, da nam ne bodo zgorele.
V tem času pripravimo pita kruhke, ki jih nato zavijemo v krpo, da se omehčajo. Ugnetemo testo in ga razdelimo na 4 dele ter razvaljamo na moki na 2 mm debelo. Med kroge testa polagamo peki papir. Pečemo po dve minuti na vsaki strani. Lahko tudi na ponvi.
Kroglice pečemo na žaru ali ponvi po 5 minut na vsaki strani, odvisno od velikosti kroglic.
Za omake zmešamo sestavine, pustimo stati, da se česen aktivira in serviramo.