Jetrna pašteta s pomarančo
Za pripravo paštete rabimo – poleg sestavin, seveda – še multipraktik, lahko tudi z mikserjem za pripravo smutijev.
Ni nepomembno: pašteto moramo porabiti še isti, najkasneje naslednji dan. Če pašteto pripravimo za naslednji dan, jo preložimo v steklen kozarček za vlaganje, ki ga zapremo in shranimo v hladilnik.
Porabim: ekološka goveja jetra Ekodar.
Za 6 – 8 oseb:
200 g govejih jeter
150 g čebule
100 g masla (na sobni temperaturi)
sok polovice pomaranče
naribana pomarančna lupinica
nariban muškatni orešček
sol, poper
Priprava
-
Na polovici (torej: 50 g) masla počasi prepražimo na drobno nasekljano čebulo. Pražimo na majhnem ognju, vmes večkrat premešamo.
-
Na prepraženo čebulo dodamo narezana jetrca in zvišamo ogenj. Med nenehnim mešanjem jih prepražimo.
-
Zatem prilijemo sok polovice pomaranče, na hitro pomešamo in ugasnemo ogenj.
-
Zdaj dodamo še nariban muškatni orešček, naribano pomarančno lupinico ter sol in poper. Ohladimo.
-
V multipraktiku oziroma podobnem mešalniku zmeljemo ohlajena jetrca skupaj s preostankom na sobno temperaturo ogretega masla (torej: znova 50 g).
Še enkrat: tako pripravljeno pašteto porabimo še isti oziroma naslednji dan! Ko bomo pašteto naredili, bo zelo mazljiva, če jo bomo čez noč shranili v hladilnik, pa bo postala bolj trda. Zato jo lahko, preden jo namažemo na kruh, nekaj časa pustimo na sobni temperaturi.