Jabolčni kompot
Verjetno ena najbolj enostavnih sladic, ki jih lahko pripravimo tako pozimi kot tudi poleti: jabolčni kompot!
Narejen iz slovenskih jabolk Slodar.
Za 4 osebe:
3 ali 4 jabolka Slodar
žlica rjavega sladkorja
3 ali 4 nageljnove žbice
malo cimeta v prahu
Priprava
-
Jabolka olupimo, odstranimo peščišče in narežemo na krhlje, te pa razpolovimo počez, da dobimo ravno prav velike koščke.
-
V manjši lonec natočimo približno 0,7 dl vode, v katero vmešamo sladkor, dodamo krhlje jabolk in začimbe.
-
Kuhamo le toliko časa, da jabolka postanejo malo mehkejša, a še vedno čvrsta. Koliko časa to traja, je težko reči, saj je čas kuhanja odvisen od sorte jabolk.
-
Kompot je najboljši mlačen, lahko ga pijemo tudi ohlajenega.
Več receptov Špeline shrambe najdeš tukaj