5 minut potrebujemo, da zmečemo vse v lonec, pa ni pljučna.
Bočnik, pleče, bočnik, rebra, flam, vse to gre lahko v takšno enolončnico. Od vin v jed paše italijanski chianti (ki se ga solidnega dobi za 2,5 € v Eurospinu ali Hoferju), vendar ga lahko zamenjate tudi za drugo rdeče vino, ki ga sicer uporabljate za kuho. Solidna zamenjava bi bil cabernet sauvignon, sledijo merlot, barbera, tudi teran. V jed gre tudi kar nekaj popra in za tiste, ki ga ne marate grizljati, predlagam, da ga zavijete v gazo ali filter vrečico za čaje in kavo ter zavežete. Kasneje ga lahko odstranite ali ga vrnete v krožnik tistim, ki bi si ga morebiti želeli. Mi si ga ne. Si pa vse ostalo. Že res, da je govedina pripravljena v petih minutah, zahteva pa dolgotrajno kuhanje. Če znate uporabljati vse kvalitete svoje pečice, potem znate nastaviti zamik peke, kar pomeni, da samo vržete vse v lonec in pečico, ki nato prične sama peči ob želeni uri. Fino je, ko kosti pričnejo odpadati z reber. Takrat veš, da se bliža konec kuhanja v pečici.
Govedina je presenetljivo dobra in priznam, da če bi mi recept predlagal kdo drug, da lahko da ga sploh ne bi preizkusila.
Tokrat sem kuhala goveja rebra, ki sem jih ravno imela tri paketke. In tudi, če je ekološka govedina malo dražja, to za tale rebra skoraj ne velja. Kost da jedem še eno dimenzijo okusa, vendar tudi maščobo. Maščobo se na koncu kuhanja z žlico pobere z vrha. Najbolj elegantno je sicer čakati dokler se jed ne ohladi, nato se maščoba pobere dol v kosih.
Primerni konci mesa ekološko vzrejenega goveda Ekodar:
- Goveje kocke
- Flam, rebra
- Bočnik brez kosti
- Pleče brez kosti
- Podplečje brez kosti
- Vrat brez kosti
Govedina peposo
Sestavine:
- 1 kg govedine
- 7,5 dl rdečega vina, najbolje Chianti
- 5 dl goveje juhe, lahko tudi voda z dodano bio govejo kocko, ali le voda
- 2 zvrhani žlici popra v zrnu
- 10 cm vejica timijana
- 1 glavica česna
Za zgostitev omake:1 žlica masla
1,5 do 2 žlici moke
Govedino narežemo na par cm velike kose. Ne koščke! Rebra pustimo na kosti. Vsak strok česna s plosko postavljenim nožem pritisnemo ob desko, olupimo in dodamo k mesu. Dodamo še poper in timijan ter zalijemo z vinom ter juho.
Kuhamo 2-3 ure pokrito v pečici na 190 stopinjah, dokler meso ni tako mehko, da ne bomo potrebovali noža. Na koncu naj ostane še 3-4 dl tekočine in če nam posoda preveč tesni, vretje dokončamo na štedilniku po svojih željah.
Potrebno je odstraniti filter s poprom, maščobo in povreti tekočino.
Nato meso poberemo iz omake in vanjo vmešamo zmes masla in moke, da nastane žametna omaka. Serviramo s {pire krompirjem} in popečenim kruhom z maslom. Če si želimo pomakati beli kruh, potem naredimo gostljato kot na mojih slikah, sicer pa bolj kot na sliki.