Kako naredimo tatarski biftek? Prosimo gospoda moža, da naseklja meso in zraven doda ostale sestavine, še prej pa ostro nabrusi (že malo skrhan) nož.
“Ampak jaz sem kuhar, ne mesar,” pravi.
In mu rečem: “Ampak ta biftek je imeniten!”
Zanj porabi pljučno Ekodar.si, kisle kumarice Martinuc, oljčno olje Bordon, slan file Kala, kupljen na Stražiški tržnici, nekaj malenkosti iz shrambe oziroma hladilnika.
Na kruh, ki ga na tržnici v Cerkljah na Gorenjskem kupim na stojnici kmečkih žena iz Cerkelj in Šenčurja, pa gre seveda najprej tanka plast masla Podjed.
Za 4 – 6 oseb:
200 g govejega fileja oziroma pljučne (ožji del kosa)
2 kisli kumarici
6 vloženih kaper
1 slan file
1 rumenjak
1 žlička gorčice
1 – 2 žlici oljčnega olja
0,5 manjše čebule
nekaj vejic svežega peteršilja
malo mlete pekoče paprike
malo mlete blage paprike
malo mletega črnega popra
ščepec soli
Priprava
-
Meso na drobno, ampak res na drobno nasekljamo z ostrim nožem.
-
Na drobno nasekljamo tudi čebulo, inčuna, peteršilj, kisli kumarici in kapre.
-
Vse naštete sestavine dodamo k nasekljanemu mesu, zraven odmerimo še ostale sestavine in premešamo. “Mešamo z vilicami, in sicer tako, da biftek pretlačimo skozi roglje,” svetuje gostujoči kuhar.
-
Poskusimo in po potrebi še začinimo s tistim, kar se nam zdi, da v jedi manjka.
Takole še svetuje gostujoči kuhar: “Jed prikrojimo svojemu okusu. Če želimo več čebule, jo dodamo malo več. Če hočemo malo več ostrine, dodamo malo mletega čilija ali ščepec mlete ostre paprike. Pri soljenju pa bodimo pozorni, kajti nikomur ni všeč, če je biftek preveč slan.”
Več receptov Špeline shrambe najdeš tukaj.